Camera secretă din Castelul Corvinilor, sursa multor legende, deschisă din nou vizitatorilor: ce ascunde Turnul Capistrano

de: Andrei Tilimpea
27 04. 2023

Castelul Corvinilor, o locație legendară și misterioasă.

Un astfel de loc este sala în care ar fi locuit Ioan de Capistrano.

Camera de lux din Castelul Corvinilor construită de Ioan de Hunedoara la mijlocul secolului al XV-lea a fost restaurată și va putea fi vizitată din nou de turiști. Încăperea se află în Turnul Capistrano, unul dintre monumentele pe seama căruia circulă câteva legende controversate.

Călugărul franciscan Ioan de Capistrano (1386 – 1456) a rămas în istorie ca unul dintre marii propovăduitori ai catolicismului, ca un reprezentant de seamă al temutei Inchiziții, dar şi pentru ajutorul pe care l-ar fi dat lui Ioan de Hunedoara în cea mai importantă bătălie a vieţii sale, purtată la porţile cetăţii Belgrad, împotriva otomanilor.

Șemineul din Turnul Capistrano

„Șemineul gotic de pe latura nordică a încăperii turnului Capistrano, decorat cu o frumoasă friză și construit în secolul al XV-lea, este unicul șemineu original atât de la castel cât și din spațiul vechiului regat medieval maghiar. De asemenea, șemineul este una din realizările arhitectonice de cea mai înaltă calitate de la Castelul Corvinilor care, prin analogiile stilistice pe care le propune, susține plasarea genezei planului de construcție al castelului în legătura cu arhitectura din mediul francez”, informa, recent, Muzeul Castelului Corvinilor.

Turnul Capistrano poartă numele duhovnicului lui Ioan de Hunedoara, călugărul franciscan Ioan de Capistrano. Se mai numea şi turnul paharnicului. Are un parter scund, suprapus de o cameră cu rol de apărare şi o încăpere de formă circulară, în care s-au păstrat mai multe elemente originale: şemineul gotic, o reţea de arce gotice şi o consolă de marmură roşie, arată Adevărul.ro.

„Notorietatea monumentului este datorată unei legende conform căreia, călugărul Ioan de Capistrano, trimis papal, a locuit în această încăpere, aspect întărit în mentalul colectiv şi de faptul că Ioan de Hunedoara şi Ioan de Capistrano mor de ciumă aproape în acelaşi timp, după bătălia de la Belgrad, din 1456”, informa Muzeul Castelului Corvinilor.

Sala elegantă din Turnul Capistrano

La fel ca alte câteva locuri din Castelul Corvinilor, Turnul Capistrano impresionează prin standardele ridicate ale calității lucrărilor executate aici și aspectul elegant, întâlnit uneori la palatele din Franța acelei epoci, arată sursa citată.

Construcția turnului și a sălii sale reprezentative datează din vremea în care Ioan de Hunedoara era guvernator al regatului Ungariei (1446 – 1453). Atunci, familia Huniazilor a adus cele mai mari îmbunătățiri cetății primitive pe care Ioan de Hunedoara a moștenit-o de la tatăl său, cneazul Voicu.

„În castelul care poartă urmele mai multor perioade de construcție, așa-numita perioadă ”Hunyadi II” (1446-1453) are elemente arhitecturale vizibil diferite de celelalte prin semnele lor stilistice. Părțile acestei perioade de construcție sunt capela, sala Capistrano și clădirea principală cu două încăperi mari pe fiecare nivel (la parter numită Sala Cavalerilor și la primul etaj numit Sala Regatului (n.r. Sala Dietei). Șemineul din Sala Capistrano trebuia să satisfacă confortul rezidențial al noului guvernator al regatului și a adăugat un rol estetic: hota sa proeminentă a cărei buiandrug (n.r. grindă) este decorat cu false arcade ogivale este purtată de două coloane laterale cu baze asemănătoare cu cele ale ușii”, arăta dr. Krisztina Fehér, într-o lucrare numită „Relațiile arhitecturale dintre castelul de la Hunedoara și Palatul Ducilor de Burgundia din Dijon la mijlocul secolului al XV-lea”.

Cercetătoarea a observat asemănări între construcțiile Castelului Corvinilor din vremea lui Ioan de Hunedoara cu cele din palatul din Dijon.